Goede raad werkt kostenbesparend

Tarieven

Ook uw aandeel in het onderhoud is erg belangrijk

Wat moet u doen bij ongedierte in uw piano? Is uw huis niet te droog of te vochtig? Heeft u hulp nodig bij de aanschaf van een (nieuwe) piano of vleugel? Is uw instrument een onderhouds- of reparatiebeurt nog wel waard? U krijgt eerlijk advies en heldere tarieven.

De aanschaf van een (nieuwe) piano of vleugel

Voor een geslaagde aankoop is objectief advies van belang, ook bij de aanschaf in een winkel. Het komt helaas nog steeds voor dat een beginnende en onwetende consument ten prooi valt aan een minder bonafide handelaar. Bij een particuliere aankoop is het verstandig om de piano of vleugel eerst te laten taxeren om onnodige kosten te voorkomen.


Advies op afstand

U wilt een piano van iemand kopen. Daar help ik u graag bij. Verwijder het bovenpaneel boven het klavier en het onderpaneel onder het klavier. Maak een of meerdere foto’s van het binnenwerk en stuur ze per e-mail naar mij op. Vermeld hierbij dan ook het pianomerk en - indien mogelijk - het serienummer. Ik kan dan beter beoordelen of het de moeite waard is om een taxatiebezoek te brengen.


Neem contact op

Houd goed het klimaat in de gaten

Het hele jaar door een constante temperatuur en luchtvochtigheid is onmogelijk, maar zonder al te veel moeite is het wel beheersbaar.

 • Plaats uw instrument nooit in het zonlicht of zorg voor goede zonwering.
 • Plaats uw instrument zo ver mogelijk (minimaal één meter) van radiatoren en andere warmtebronnen. In geval van vloerverwarming, plaats een (liefst zo dik mogelijk) kleed ter isolatie onder uw instrument en laat eventueel een hydroceel unit of een piano live saver system plaatsen.
 • Vermijd koude tocht.
 • Bestrijd winterdroogte met een waterverdamper, bijvoorbeeld Venta. Al het andere houtwerk (vloer, meubelen, deuren) profiteert ervan mee en het komt ook uw gezondheid ten goede.

Waarom is het klimaat zo belangrijk voor uw piano?


Iedereen hoort het verschil tussen een nieuwe piano en een verwaarloosde oude piano, ook als ze allebei goed gestemd zijn. De laatste heeft een kale, blikkerige klank met een korte amplitude (trillingsduur), veroorzaakt door de verdwenen veerkracht van de zangbodem. Wanneer een piano ongeveer veertig jaar oud is, begint meestal deze vorm van veroudering. Maar bij voortdurend sterke klimaatwisselingen gaat dit proces razendsnel en is binnen vijf jaar al te horen dat het instrument aan toonkwaliteit heeft ingeleverd.


Dus, bent u in het bezit van een mooie piano? Dan kunt u er zelf veel aan doen om dat zo te houden.

Ongenode gasten

Uw piano is een favoriet object voor motten, muizen en ander ongedierte. Pianovilt is gemaakt van wol en dat is helaas ook erg geliefd bij motten. Dit kan worden bestreden door de piano vanbinnen goed schoon te laten maken en er een bestrijdingsmiddel (mottenballen of cederhout) in te doen.


Een schone omgeving

Het regelmatig schoonhouden van uw huis is minstens zo belangrijk. Stof trekt ook motten aan. Wanneer u uw garderobekast met een mottenbestrijdingsmiddel behandelt, kunt u dit ook in de piano doen. Bij een vleugel is dit iets gecompliceerder, maar daar kan ik u over adviseren.


Bezoek dat knaagt

Wanneer u last heeft van muizen, dan kunt u ervan uitgaan dat uw piano dienst doet als schuil- en nestelplaats. Open het paneel onder het klavier en u ziet snel genoeg of ze daar geweest zijn. Het is dan raadzaam om de piano te laten controleren. Muizen kunnen veel schade aanrichten. Dure reparaties zijn dan nodig om dat te herstellen.


Over het algemeen geldt wel: instrumenten die intensief worden bespeeld zijn niet aantrekkelijk voor ongedierte en lopen dus weinig risico.

Tarieven per 1-1-2024

.

 • Stemmen piano of kleine vleugel

  € 98,-

 • Stemmen vleugel (>185 cm)

  € 115,-

 • Stemmen concertvleugel

  € 150,-

 • Onderhoudsbeurt piano

  € 750,-

 • Onderhoudsbeurt vleugel

  € 900,-

De tarieven gelden in de volgende regio’s:

Den Haag, Westland, Leiden, Bollenstreek, Rotterdam, Zoetermeer, Alphen aan den Rijn en natuurlijk alle andere plaatsen in Zuid-Holland.


Tarieven daarbuiten op aanvraag.

Piano's te koop